Oud SC-Heerenveen-en Cambuurspeler Ronald Lepez heeft het Friese klimaat verruild voor een tropisch regenwoudklimaat. Sinds vijf jaar wonen Ronald en zijn vrouw Barbara op het eiland Java in Indonesië. Hun vijf volwassen kinderen zijn in Nederland blijven wonen.
De reden dat Lepez ons koude kikkerlandje heeft verlaten is omdat hij zich geroepen voelde door God. ‘Dat gebeurde onder andere door een ervaring in de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten. Er was een andere profetie, iets dat bijna nooit gebeurde in onze kerk. Ik hoorde de tekst van mijn lievelingspsalm 139; “Al ging ik wonen voorbij de verste zee, ook daar zou uw hand mij leiden.” En het bleek dat de Indische Oceaan de verste was, met daarnaast het land Indonesië.
Voordat hij het besluit nam om te emigreren naar de grootste eilandstaat van de wereld, was Ronald nooit eerder in het geboorteland van zijn ouders geweest. Op jonge leeftijd voetbalde hij al op hoog niveau, maar daar stopte hij op zijn 24ste mee. Voor zijn gevoel werd hij niet op waarde geschat. Na dit besluit is hij nog altijd met voetbal bezig geweest. In samenwerking met een andere profvoetballer richtte Ronald in 1986 de organisatie Sports Witnesses op, in 2011 werd dit Geloofshelden. Doel van de organisatie is om christelijke topsporters te ondersteunen en te bemoedigen in hun geloof en hen te helpen hoe ze hun geloof handen en voeten kunnen geven in hun sportleven. Schaatsers als Jaques de Koning en Jan Maarten Heideman en voetballers Kew Janiels en Bert Konterman zochten de hulp van Ronald op.
‘Veel kinderen hebben tbc en ze voetballen daar op blote voeten.’
Het eerste bezoek aan Java kwam in 2007, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Het eerste wat Barbara zei was: ‘Hier zou ik wel kunnen wonen.’ Ronald reageerde: ‘Heel frapant.’ Want eigenlijk was de omgeving helemaal niet zo mooi. Het tweede teken van God kwam toen het gezin de voorganger van de plaatselijke kerk ontmoette. Hij zocht hulp voor het oprichten van een voetbalschool om het niveau van de plaatselijke voetbal te verbeteren. Zo kwam stichting Awas Kaki tot stand, die hij oprichtte na terugkomst in Nederland. Awas Kaki betekent: Let op je voet! Maar ook: Hou je staande! ‘Het doel van deze stichting is om kansarme kinderen te helpen hun welzijn te verbeteren’, aldus Ronald.
‘Voetbal is de brug die je slaat. Zo proberen we de bevolking, ouders en scholen te helpen.’
Barbara heeft de taal al goed onder de knie. ‘Mensen willen altijd een praatje met haar maken. Zelf had ik meer moeite met de communicatie, maar het gaat steeds beter’, vertelt Ronald. Via het voetbal probeert hij nieuwe contacten te leggen met de Indonesiërs. ‘Voetbal is de brug die je slaat. Zo proberen we de bevolking, ouders en scholen te helpen.’
Het hele verhaal is te vinden in de Friesland Post van februari.