Op 18 september is Stichting Sociale Voedseltuinen Nederland officieel gelanceerd. Dit gebeurde tijdens de spraakmakende première van de FryslânDOK-documentaire over de eerste Sociale Voedseltuin van Nederland, waar meer dan 200 genodigden de onthulling van dit ambitieuze landelijke platform mochten meemaken. De stichting heeft één helder doel: het doorbreken van voedselonzekerheid en het bevorderen van de gezondheid van kwetsbare huishoudens door hen toegang te bieden tot verse, onbespoten en gezonde voeding.
Achter dit initiatief staan oprichters Loraine Westerneng, Hans Christiaanse, Jan-Jaap Bakker en Hester van der Werff, die samen een beweging zijn gestart om de Sociale Voedseltuinen door heel Nederland te laten groeien. Deze voedseltuinen leveren niet alleen wekelijkse porties groenten, fruit en kruiden aan mensen in nood, maar zijn ook sociale ontmoetingsplekken. Hier draait het om meer dan voedsel: voedseleducatie, sociale cohesie en participatie staan centraal.
Kantelpunt
‘De aanpak van de Sociale Voedseltuinen heeft bewezen dat we op een keerpunt staan in ons armoedebeleid’, aldus Loraine Westerneng. ‘Het biedt een krachtige oplossing voor maatschappelijke vraagstukken en kan een cruciale rol spelen in het versterken van lokaal sociaal beleid.’ Nu al zijn er vijf Sociale Voedseltuinen actief in Friesland en Drenthe, met veelbelovende nieuwe projecten in de pijplijn.
De positieve impact van deze tuinen heeft al diverse overheidsorganisaties, zorgverzekeraars en hulpinstellingen overtuigd om anders naar sociaal beleid te kijken. Dit momentum heeft geleid tot de oprichting van de landelijke stichting, ondersteund door belangrijke partners zoals het Univé Buurtfonds. De stichting werkt nauw samen met de overheid en bedrijven om de groei van de Sociale Voedseltuinen te versnellen en zo de toegang tot gezonde
voeding voor kwetsbare doelgroepen te waarborgen.
Pieter van den Ban van het Univé Buurtfonds benadrukt het belang van samenwerking: ‘De kracht van de Sociale Voedseltuinen ligt in het bundelen van kennis en kunde, wat kwetsbare groepen meer bestaanszekerheid en toegang tot gezonde voeding biedt. Vanuit de stichting Univé Buurtfonds ondersteunen we graag initiatieven die de lokale leefomgeving fijner en veiliger maken.’
Bestuur
Het bestuur van Stichting Sociale Voedseltuinen Nederland wordt gevormd door Hans Christiaanse (voorzitter), Rob Lijzenga (penningmeester), Petra Raaijen (secretaris) en Allette Snijder (algemeen bestuurslid). Samen hebben zij een sterk netwerk en oog voor belangrijke sociale thema’s. Met hun uitgebreide ervaring zetten zij zich in om de doelstellingen van de stichting te realiseren.
Documentaire
FryslânDOK volgt in een indrukwekkende documentaire de verhalen van mensen die hun leven zagen veranderen door de Sociale Voedseltuin in Nieuwehorne. Dit inspirerende tweeluik wordt vanaf 21 september uitgezonden op NPO2 en Omrop Fryslân, en laat zien hoe deze en laat zien hoe deze tuinen niet alleen voorzien in voedsel, maar ook nieuwe kansen en verbinding creëren.
Uitzenddata
Deel 1:
– Zaterdag 21 september 15.30u op NPO 2
– Zondag 22 september 13.50u op NPO 2
– Zondag 22 september 17.00u op Omrop Fryslân (daarna elk uur in de herhaling)
Deel 2:
– Zaterdag 28 september 15.30u op NPO 2
– Zondag 29 september 13.50u op NPO 2
– Zondag 29 september 17.00u op Omrop Fryslân (daarna elk uur in de herhaling)