De Friese vlag: iedereen kent hem! Niet-Friezen kennen de vlag veelal als ‘de koffiemelk-vlag’ en Friezen kennen de vlag uiteraard als hun ‘eigen vlag’. Daarnaast weet bijna iedereen dat er zogeheten ‘pompeblêden’ op staan, maar waarom ze op de vlag staan is voor velen een raadsel.
Truus de Vries vond het vorig jaar tijd om op onderzoek uit te gaan. Ze schreef een artikel over het mysterie rondom het Friese pompeblêd en rondom de Friese vlag. Vandaag vatten wij dit artikel voor jullie samen. Benieuwd naar het gehele artikel? Bestel dan de maart editie van 2016.
Het vastleggen van de Friese vlag
Als je denkt dat de vlag al eeuwen wordt gebruikt, dan heb je het mis. In 1957 werd de vlag pas officieel vastgelegd als vlag van Friesland. Daarvoor bestond de vlag al wel! In 1895 hebben inwoners van het dorp Jirnsum de vlag ontworpen en twee jaar later kwam de vlag in de handel. Drie jaar later werd het definitieve ontwerp opgemaakt, zodat de vlag ervoor altijd hetzelfde uit zou zien.
De pompeblêden op de Friese vlag
Na het jaar 1900 werd de vlag steeds bekender. Tot op de dag van vandaag weten veel mensen daarentegen niet wat ‘die rode blaadjes’ nou eigenlijk op de Friese vlag doen.
Waarom staan er pompeblêden op de Friese vlag?
Een oude Friese legende vertelt het verhaal van de broers Friso, Saxo en Bruno. Zij voeren lang geleden vanuit India naar het Hoge Noorden. De broers zetten hier voet aan wal en verdeelden het land. Friso gaf zijn gebied de naam Fryslân. Destijds droeg Friso, volgens de legende, een wapen met zeven rode blaadjes erop. Deze blaadjes waren afkomstig van de gele plomp, een plant die veel voorkwam in Friesland. Daar komen de pompeblêden dus vandaan!
Waarom staan er zeven pompeblêden op de Friese vlag?
Friso had zeven zonen en elke zoon kreeg een stuk land. De zeven pompeblêden op de Friese vlag verwijzen dus naar die zeven landen.
Waarom spreken we van pompeblêden en niet van plompeblêden?
We spreken vandaag de dag van pompeblêden in plaats van plompeblêden, omdat de klanken ‘pl’ en ‘bl’ vlak na elkaar, lastiger uit te spreken zijn,
De kleuren van de Friese vlag
Het mysterie rondom de Friese vlag en de pompeblêden is hiermee bijna ontrafeld. De vraag die nog rest is: waar staan de kleuren rood, wit en blauw voor?
De plompblaadjes zijn rood, omdat ze die kleur hebben als de plant in het voorjaar omhoog schiet uit het water. Het wit op de vlag verwijst naar het spiegelende wateroppervlak en het blauw verwijst naar de hemel!
3 reacties
Leuke verklaring, maar zoaks geschreven, het is een legende. Dus de werkelijkheid zal wel geheel anders zijn. Desalniettemin leuk verhaal 😁
In een ander artikel las ik dat de vlag onstond in de 13e eeuw
Dus ‘pl’ en ‘bl’ zo vlak achter elkaar is moeilijk uit te spreken voor een Fries?
Nou, ik ben er geboren, maar kennelijk net op tijd weggegaan, op m’n derde, want ik heb er geen enkele moeite mee. Ontsnapt aan de Friese vloek.