De steen was even weg, maar straks is hij weer terug op de plek waar hij hoort. Het gaat om een gevelsteen, horend bij het huis in Ee waar de Friese geschiedschrijver Foeke Sjoerds (1713-1771) is geboren. De gevelsteen uit 1613 wordt 28 september teruggeplaatst.
De woning is het oudste huis van Ee, te vinden op de Omgong 12. Waarschijnlijk heeft een voorvader van Foeke Sjoerds het huis gebouwd. De huidige bewoners zijn Paul Boersma en Sjoekie van der Meer. Ruim tien jaar geleden ontdekte de Historische Vereniging Noordoost-Friesland dat de steen met 1613 – het jaartal waarin het huis is gebouwd – in het Noordelijk Archeologisch depot in Nuis te vinden was. Het was een onderdeel van het Fries Museum. Paul Boersma maakte er zijn ‘missie’ van om de steen terug naar huis te halen en op 28 september om 15.00 uur is het dan eindelijk zo ver.
Terugplaatsing
Boersma was ruim twee jaar bezig om de steen terug te krijgen. Het had nogal wat voeten in de aarde. Gelukkig was het Fries Museum uiteindelijk bereid om de steen te ‘ontzamelen’. “Dat is mede te danken aan de positieve houding van Dirk Boomsma en Hermina Deelstra van het Fries Museum. Dat mag best genoemd worden”, stelt Boersma. De terugplaatsing wordt een feestelijk moment.
Drieluik
Volgens de overlevering maakt de gevelsteen deel uit van een drieluik. Er zou ook nog een steen in de gevel gezeten hebben waarop een open schaar stond. Dit verwijst naar het beroep van kleermaker, waarschijnlijk het beroep van de eerste bewoner van het huis. Toen het huis in 1926 verbouwd werd, verdwenen de drie stenen. Totdat tien jaar geleden de steen met 1613 opdook in het depot in Nuis. De tweede baksteen werd rond diezelfde tijd gevonden, in de Grote Kerkstraat te Leeuwarden. Hij is ingemetseld in een gevel van een woonhuis. Waar de derde gevelsteen, met afbeelding van een ‘W’, gebleven is, is onbekend.
De terugplaatsing van de gevelsteen in Ee wordt uitgevoerd door Bouwbedrijf Van der Werff Dokkum en is mede mogelijk gemaakt door de Dorps Ontwikkelings Maatschappij (DOM) in Ee.