Het bureau voor toerisme Friesland Holland gaat meer hoogwaardige Friese producten inzetten om Friesland internationaal in beeld te brengen als Europa’s meest veelzijdige vakantiebestemming. De succesvolle samenwerking met e-bike producent Batavus voor de bevordering van het fietstoerisme in Friesland krijgt daarom een zusje: Frysk Landbier.
Bedrijfsleider Ester Osinga van de Friese bierbrouwerij in Bolsward, waar Frysk Landbier wordt gebrouwen, overhandigde donderdag 17 september 2015 in de brouwerij de eerste fles met bierpul en mini-pocket over Friese streekproducten aan oud-gedeputeerde Jannewietske de Vries.
‘Met de overhandiging van de eerste fles Frysk Landbier met toebehoren bedanken we haar voor haar onophoudelijke inzet voor de bevordering van het toerisme in Friesland. Dank voor het bevaarbaar maken van heel Friesland voor pleziervaartuigen, het elektrisch varen, het te voet en per fiets verkennen van Friesland via nieuwe routes, de promotie van streekproducten en last-but-not-least het veroveren van de titel Leeuwarden European Capital of Culture 2018’, aldus Holland-directeur Albert Hendriks.
Campagne
Het bureau voor toerisme Friesland Holland wil in het kader van een optimale Friesland-beleving meer Friese restaurants, vooral die met een hotel, overhalen tot het gebruik van streekproducten en het ontwikkelen van typisch Friese menu’s. Door het op de markt brengen van bier met een informatieboekje wil het toeristenbureau Friesland neerzetten als een vele landschappen omvattend vier-seizoenen-vakantieland, inclusief Friese streekproducten en restaurants die met streekproducten werken.
Frysk Landbier
Frysk Landbier is een traditioneel uit Fries water, graan, hop en biergist gebrouwen zwaar bovengistend bier met nagisting in fles. Het zou een tripel zijn als de brouwer alleen gerstemout had gebruikt, maar dit volmoutbier bevat voor een derde ook tarwemout. Het is niet in de eerste plaats een dorstlesser, maar een genotsbier met een volle smaak voor bij het diner.
Bier met een boekje
Om het eigenzinnige karakter te benadrukken zit Frysk Landbier in een ‘champagnefles’ van 75 cl met een de hele fles omvattend papieren wikkel: een grote foto van een graanveld aan de Friese waddenkust. De bekroning is een afsluiter van kurk, verankerd met ijzerdraad (het muselet), en een capsule van goudfolie. Aan de hals hangt een full-colour boekje met alle makers van Friese regionale producten en beknopte informatie over vakantiebestemming Friesland. Een stoere Frysk Landbierpul van glas completeert het geheel.
Routes
Nieuwe streekproductenroutes per fiets, boot of auto zullen gasten de weg wijzen naar 225 producenten van streekproducten en boerderijwinkels met streekproducten. De producenten maken honderden streekproducten: food, dranken en non-food. Veel regionale producten zijn historisch en typisch Fries, zoals ‘sûkerbôle’ (suikerbrood), ‘bearenburch’ (berenburg) en ‘learkeklompen’ (lage klompen met leertjes). Er zijn ook makers van ‘nieuwe’ streekproducten, zoals fietsbier (de tegenhanger van Radler), Frysling (Friese druivenwijn) en Fryskes, modieuze sandaalklompjes.