De termen pepernoten en kruidnoten worden door menigeen door elkaar gehaald. Pepernoten en kruidnoten zijn namelijk toch wezenlijk verschillende lekkernijen. En dan is er ook nog een verschil tussen pepernoten (oud-Hollandse deeghompjes) en Friese pepernoten (knapperige, naar anijs smakende lekkernij). Onderstaand delen wij een recept voor heerlijke Friese pepernoten met jou. Zo kun je tijdens de intocht of Sinterklaasavond genieten van een Friese lekkernij.
Ingrediënten voor de Friese pepernoten
Voor een grote bak vol met Friese pepernoten heb je de volgende ingrediënten nodig:
- Ongeveer 150 á 200 gram honing (zet een leeg bakje op de keukenweegschaal en vul deze met 300 gram honing. Zo heb je de juiste hoeveelheid).
- 0.5 eetlepel koek- en speculaaskruiden
- 80 bruine basterdsuiker
- 125 gram tarwebloem
- Ongeveer een half zakje bakpoeder
- Een eetlepel gemalen anijszaad.
- Een snufje zout (een halve theelepel)
- 125 gram zelfrijzend bakmeel (voeg meer toe als het deeg te ‘nat’ wordt)
- 3 eetlepels melk (voeg meer toe wanneer het deeg korrelig wordt)
- Een ei
- Een beetje zonnebloemolie om de balletjes mee te draaien
Hoe maak je die heerlijke Friese pepernoten?
Nu je de ingrediënten verzameld hebt, kun je aan de slag met dit recept voor Friese pepernoten.
- Verwarm allereerst je oven voor op 200 graden.
- Voeg nu aan een beslagkom de basterdsuiker, tarwebloem, bakmeel, anijszaad, zout, speculaaskruiden en bakpoeder toe. Mix deze ingrediënten!
- Maak de honing iets vloeibaarder door deze kort (20 seconden) in de magnetron te verwarmen.
- Voeg nu de honing en de eetlepels melk aan de beslagkom toe en meng het geheel. Dit kan met een handmixer, maar ook met een lepel of met de hand.
- Kneed nu met de hand het beslag tot een mooie, samenhangende bol deeg.
- Rol dit deeg uit tot dikke slieren en snijd de slieren in kleine stukken.
- Pak nu een bakplaat en bekleed deze met bakpapier.
- Je gaat nu bolletjes vormen van de gesneden kleine stukjes deeg. Pak hiervoor een beetje zonnebloemolie en doe dit op je handen. Zo kun je de bolletjes gemakkelijker vormen.
- Leg alle bolletjes op de bakplaat tot deze vol is en druk de bolletjes licht aan.
- Kluts nu het ei in een glas en bestrijk de pepernoten met het ei met een keukenkwastje.
- Schuif de bakplaat nu in de oven en laat de pepernoten er zo’n 15 minuten in zitten.
- Haal de bakplaat na 15 minuten uit de oven en laat de pepernoten een uurtje afkoelen. Ze zullen dan lekker knapperig zijn!
Op zoek naar meer Friese recepten?
Sta je graag in de keuken en ben je op zoek naar meer Friese recepten? Friesland Post deelt zo nu en dan een recept met een Fries tintje op haar website. Zo maakten we een tijdje geleden een heerlijke jachtschotel. Ook publiceren wij iedere maand in ons blad een recept dat is samengesteld door een chef-kok van een Fries restaurant. Houd onze edities dus goed in de gaten voor meer kookinspiratie!