Guus Meeuwis zingt in zijn liedje Brabant het volgende: ‘Was men maar op Brabant zo trots als een Fries.’ Hij hoopt dus dat Brabanders net zo trots zullen zijn op hun provincie als Friezen dit zijn. In dit artikel schenken wij aandacht aan vijf aspecten die maken dat Friezen zo trots zijn op hun provincie.
1. De Friese taal
Het Fries wordt door buitenstaanders vaak een dialect genoemd. Maar niks is minder waar: het Fries is een taal. Enkele jaren geleden werd het Fries erkend als officiële taal. Dit betekent dat Friese burgers het recht hebben op het gebruiken van hun eigen taal. Bijvoorbeeld in de rechtszaal of in contact met de gemeente. Dit is allemaal geregeld in de Wet gebruik Friese taal.
2. Streekproducten
Sûkerbole, Friese dúmkes, Berenburg en oranjekoek: allemaal streekproducten die te vinden zijn in de keuken van een Fries. Maar niet alleen Friezen zijn blij met deze producten. Ook toeristen verslinden suikerbroden tijdens een vakantie en nemen aan het einde een flesje Berenburg mee naar huis als souvenir.
3. Het Waddengebied
Op zondag urenlang slenteren langs de zee of met een band van de zeedijk af rollen: in Fryslân gebeurt het! Het Waddengebied is een plaats waar jong en oud uren kunnen vertoeven met mooi weer. Iets minder mooi weer? Dan staan Friezen bovenop de zeedijk om tegen de wind in te hangen.
4. De Friese vlag
Overal in Fryslân zie je hem wapperen: de Friese vlag. Friezen zijn trots op ‘de vlag met de pompeblêden’. Op t-shirts, op posters, op auto’s en zelfs als tatoeage: de Friese vlag vind je in heel Fryslân terug. Wij hebben er zelfs een artikel aan gewijd in het maartnummer.
5. Het Fries volkslied
‘Frysk bloed, tsjoch op! Wol nouris brûz je en siede. En bounz je troch ûs ieren om!’ Zodra de eerste tonen van het Friese volkslied klinken zingen Friezen uit volle borst mee. Bijzonder is dat het lied ‘âlde Friezen’ voorafgaand aan elke voetbalwedstrijd van SC Heerenveen ten gehore wordt gebracht!