Een kerktoren van Hegebeintum op de hoogste terp van Nederland staat op instorten vanwege verzakkingen. De kerk wordt gered met behulp van betonnen palen in de grond. Tijdens deze werkzaamheden op 10 juni wordt tegelijkertijd een grondonderzoek uitgevoerd door Stichting Alde Fryske Tsjerken.
De terp is maar liefst negen meter hoog, dat is drie keer zo hoog als de gemiddelde terp. Volgens onderzoekers is de terp ongeveer 300 jaar voor Christus ontstaan en kan het bodemonderzoek onder andere meer inzicht geven over waarom de terp zo ongewoon hoog is.
Twee boorkernen
Met behulp van twee boringen die in totaal negen meter diep gaan, kunnen de archeologen veel te weten komen over de geschiedenis van de terp. Het kan veel vertellen over bijvoorbeeld de leefwijze van de bewoners in Hegebeintum. Maar het kan ons ook leren hoe we het beste terpen kunnen beschermen en in stand worden gehouden.
Blij en spannend
‘Onze stichting is bijzonder blij met dit unieke onderzoek. Nog nooit eerder is onder een kerk in Friesland zo’n grondboring verricht. We zijn dan ook erg nieuwsgierig naar de onderzoeksresultaten’, zegt directeur Gerhard Bakker van Stichting Alde Fryske Tsjerken. De boorkernen worden geconserveerd en aan het publiek getoond in het World Soil Museum in Wageningen