Regen, zon en warmte: de grassprieten en bloemen schieten omhoog. Voor velen reden om de grasmaaier te pakken en alles weer keurig kort te wieken. Zonde eigenlijk, want de bloemen en het gras even laten staan kan een heleboel betekenen voor de natuur. Daarom stoppen Friese boswachters gedeeltelijk met maaien in de maand mei.
In het kader van de actie ‘Maai Mei Niet’ en de dag van de Biodiversiteit, 22 mei aanstaande, stoppen de boswachters gedeeltelijk met het maaien van de gazons rondom de beheerkantoren in Fryslân. Dit om insecten een handje te helpen. De boswachters van Staatsbosbeheer willen hiermee laten zien dat je ook op kleine schaal iets kunt doen voor de natuur.
Belangrijke nectarbron
Doel van de actie ‘Maai Mei Niet’ is om te laten zien dat je door een paar vierkante meter van je tuin minder te maaien, veel kan betekenen voor de natuur. Door minder te maaien krijgen gazonplanten als paardenbloem, klaver en madeliefje namelijk de kans om te bloeien. Deze planten zijn een belangrijke nectarbron voor wilde bijen, hommels, vlinders, zweefvliegen en andere insecten. De nectarproductie wordt al snel vertienvoudigd als je deze planten laat staan. Kortom, hoe minder je maait, hoe meer bijen en vlinders er in je tuin komen.
Doe ook mee
De gazons rondom de beheerkantoren staan er na twee weken niet maaien in mei kleuriger bij en de boswachters zijn dan ook enthousiast. Het laat zien dat het heel makkelijk is om mee te doen aan deze actie. Sterker nog, je hoeft zelfs minder te doen dan anders. Het advies van de boswachters is dan ook: laat de grasmaaier staan in de maand mei, en begin pas in juni weer met maaien. Dat kan op verschillende manieren. Laat bijvoorbeeld en smalle grasstrook staan of sla een stuk van het gazon over en zie wat voor prachtige bloemen en planten er in het gazon verschijnen.