Houd jij ook zo van Fries suikerbrood? Dan moet je dit recept voor suikerbroodpudding eens proberen! De speculaas/kaneelsmaak maakt het een ideaal recept voor de komende herfst en winter. Lekker als dessert of gewoon voor bij de koffie.
Ingrediënten van deze Friese suikerbroodpudding:
- 1 Fries suikerbrood
- 150 g boter
- 2 eieren
- 1 tl speculaaskruiden
- 150 ml slagroom (ongeklopt, zonder suiker)
- 1 tl kaneel
- 3 el suiker
Verdere benodigdheden:
- Springvorm
- Oven
- Bakpapier (eventueel)
- Garde
Bereidingswijze van deze Friese suikerbroodpudding:
Ingrediënten en benodigdheden bij elkaar gesprokkeld? Laten we beginnen!
Bereiding:
- Zet de oven op 180 Cº en laat hem voorverwarmen. Smeer intussen de springvorm in met boter of gebruik bakpapier om de bodem te bedekken.
- Snij vervolgens het suikerbrood in dunne plakken.
- Bekleed met een deel van de gesneden plakken de bodem van de springvorm.
- Smeer er wat boter op, en besprenkel het laagje boter met een beetje suiker, kaneel en de speculaaskruiden.
- Leg vervolgens weer een bodem van het Friese brood hierboven op.
- Dit proces herhaal je totdat het brood op is. De bovenste laag mag ook weer besprenkeld worden.
- Nu is het tijd voor de eieren en de slagroom. Kluts de eieren in een kom met een garde.
- Meng de slagroom door het eiermengsel en giet dit mengsel over de bovenste laag.
- Druk het mengsel met de vingers even goed aan, zodat het ook binnenin het brood terechtkomt.
Bakken:
Bak de broodpudding in het midden van de oven in 15 tot 18 minuten gaar.
Haal hierna de pudding eruit, maar laat het niet helemaal afkoelen. Warm is het het lekkerst!
Tip
Ben jij een echte keukenprins(es), en houd je wel van een uitdaging? Het kant en klare Friese suikerbrood zou je ook kunnen vervangen door een eigengemaakte versie! Het recept daarvoor kun je vinden op onze website.
Op zoek naar meer Friese recepten?
Wil je vaker koken en ook nog eens kennis maken met typische Friese gerechten? Houd dan zeker onze rubriek ‘culinair’ in de gaten. Hier vind je meer Friese recepten terug. Sommige recepten zijn eenvoudig, andere iets ingewikkelder. Voor ieder wat wils!
Wil je gerechten van een echte kok namaken? Lees dan iedere maand het recept in de Friesland Post. In iedere editie laten wij een Friese chefkok aan het woord, die een heerlijk recept maakt met een Fries streekproduct.